רומי כהן ח-1
הטרדה מינית פירושה, כל פעולה או אמירה שהקשרה הוא מיני, הנעשית ללא הסכמה חופשית של שני הצדדים, היא מתבטאת גם בסחיטה, מעשים מגונים, באופן מילולי (הערות מיניות), הצעות מיניות חוזרות ובהתנהגות בין 2 צדדים (יחידים או קבוצות), שבה צד אחד מנוצל לסיפוק צרכי האחר. מדובר בהתנהגות לא חוקית, הנעשית נגד רצון הנפגע, ללא קבלת הסכמתו.
הטרדות מיניות בקרב ילדים ובני נוער אינה תופעה חדשה, אך בשנים האחרונות חל שינוי דרמטי בהתייחסות אליה. בשנת 2020 הייתה עלייה של 24% בפגיעות מיניות בקרב ילדים ובני נוער לעומת שנת 2019. על פי הנתונים, התפלגות הנפגעים (לפי גילאים) שטופלו לשנת 2020 היא-: 10% מהילדים שנפגעו הם בגילאי 3-6, 44% בגילאי 7-12 ו46 % בגילאי 13-18.
ההטרדות המיניות גורמות נזק רב ומשפיעות על מצבם הנפשי ועל התנהגותם של הנפגעים. בפעמים רבות הנפגעים בוחרים להסתיר, להכחיש ולא לשתף את הפגיעה ממספר סיבות:
תחושת החשש והפחד- חשש שלא יאמינו להם ופחד מהפוגע שייפגע בהם שוב.
תחושת האשמה והבושה - שלא הפסיקו את המעשה, שלא ברחו או התנגדו.
תחושת חוסר אונים וייחוס הפגיעה לעצמם – חוסר אונים כתוצאה מחוסר יכולת לשנות את המצב, וייחוס הפגיעה לעצמם שאולי זה מגיע להם.
מדובר בנושא רגיש, שלא תמיד קל לדבר עליו, אך רמת החשיבות שלו מחייבת אותנו כחברה, וכן כנערים ונערות שנמצאים בשלבי התפתחות קריטיים, להסתכל לו ישר בעיניים. לשם כך גייסתי את מיכל כהן יועצת בית הספר, שתאפשר לנו ללמוד על היקף התופעה והדרכים להתמודד איתה.
את מקבלת הרבה פניות מתלמידי בית הספר על הטרדות מיניות?
"באופן יחסי לתלונות אחרות, אין הרבה פניות סביב הטרדה מינית, אבל זה לא אומר שאין הרבה הטרדות, זה אומר שזה עדיין נושא שקשה לבוא לפתוח אותו ולדבר עליו."
כיצד משפיעה הטרדה מינית, על הנפגעים ממנה?
" הטווח של הטרדה מינית הוא מאוד גדול, זריקת הערה קטנה לא במקום ברוב הפעמים לא ממש תשפיע לטווח רחוק ואולי תגרום לפגיעה זמנית, אבל כשהטרדה היא יותר משמעותית, בהחלט יכולים לראות הרבה מאוד שינויים בהתנהגות, במצב רוח, ובמיוחד בתסכול של הבן אדם שהותקף. "
איך אפשר להתמודד עם פגיעה מהסוג הזה?
"בדרך כלל שעוברים הטרדה מינית הקורבנות מדחיקים, מאשימים ומענישים את עצמם, אין באמת שיטה לקבל את הדברים אבל ככל שמדברים על זה, עוברים תהליך טיפולי, מעבדים את האירוע, אנחנו מקבלים את המקרה, אנחנו לא מאשימים את עצמנו כי הקורבן הוא לא אשם, ואנחנו גם יכולים להצליח להחזיר את הקורבן למסלול חיים שגרתי ולתפקד בצורה טובה. "
יש צורך בשיעורי חינוך מיני להעלאת המודעות למניעת אלימות מינית ובכלל לדבר על מיניות בריאה?
"יש שיעורים קבועים בחודש המיניות בחודש מרץ- זה חודש שמדבר על מיניות, הכוונה היא גם לעשות שיעורים שמדברים על מיניות בריאה, גם צריך ללמוד על הדברים הבריאים והטובים שיש במיניות, אני חושבת שלפחות צריך כמה שיעורים בשנה על נורות אדומות, מצבי סיכון, אירועי פגיעה והטרדות מיניות. "
נשאלת השאלה, האם תפקידו של בית הספר לעסוק במיניות? האם יש צורך בשיעורי חינוך מיני במסגרת בית הספר? כדי לבדוק את דעתם של תלמידי בית הספר בנושא, ערכתי סקר בו תלמידים מבית הספר היו יכולים לחוות את דעתם בנוגע לשילוב שיעורי חינוך מיני בבית הספר.
בסך הכל, ענו על השאלון כ90 תלמידים.
על השאלה " האם צריך לשלב שיעורי חינוך מיני בבתי הספר?" 73% מהתלמידים אכן תמכו בקיום שיעורים אלה, לעומת 27% מהתלמידים שהתנגדו לכך.
על השאלה "אתם חושבים שצריך לשלב שיעורי חינוך מיני כבר מתחילת חטיבת הביניים?", 75% מהתלמידים הסכימו שכן לעומת 25% שסברו שזה גיל מוקדם מידי.
מבין המתנגדים לקיום השיעורים בגילאי חטיבת הביניים עלו תשובות בולטות-"חשוב לדעת את הנושא, אבל לא במסגרת בית הספר, זה תפקידם של ההורים ללמד את הילדים" ו"בחטיבת הביניים קטנים מידי בשביל למידת הנושא, כנראה יעשו מהמצב צחוק".
לסיום, מיניות היא נושא מורכב, והוא חלק בלתי נפרד מההוויה האנושית, בני הנוער שרובם פוגשים בנושא לראשונה יכולים לחוות זאת בצורה בריאה, הדרגתית ונעימה, אך מפגש עם הצדדים הפחות חיוביים, מפגש עם הנושא שאינו מתוך הסכמה ורצון עלול להביא לחוויה קשה ובעלת השפעה על כל תחומי החיים.
לכל אדם זכות על גופו, אל תיכנסו למרחבו האישי של אדם, אל תציעו לו הצעות או תאמרו אמירות על מיניותו אם לא ניתנה לכם הסכמה מפורשת לכך.
אם נפגעתם, אם אתם חשים שמשהו אינו כשורה, אם אתם מרגישים שנעשה לכם משהו שלא הסכמתם או רציתם בו. אני מאמינה לכם! זו אינה אשמתכם! אל תתמודדו לבד, פנו לגורמי הייעוץ בבית הספר, שתפו את המבוגרים סביבכם, יש מי שרואה אתכם ויהיה שם לעזור לכם.
אתם לא לבד!
Comments