top of page
Search

לומדים מרחוק

  • newslettervav
  • Jun 24, 2020
  • 2 min read

מעיין אזולאי ח-1


בשלושת החודשים האחרונים ישראל ומדינות נוספות נאלצו להתמודד עם מגפת הקורונה. המגפה עצרה באחת את השגרה ומערכת החינוך נסגרה לחלוטין. תוך ימים ספורים הפכה מערכת החינוך את עורה ועברה מלמידה בכיתות מלאות, עם קשר ישיר ובלתי מתווך בין התלמידים למורים ובין התלמידים עצמם, ללמידה מרחוק הכוללת אמצעים טכנולוגיים ומתוקשבים, כשהלמידה כולה נעשית מבית התלמיד והמורה. למידה מהסוג הזה חדשה הן למורים והן לתלמידים, והיא דרשה לא מעט הסתגלות. אחרי מספר חודשים של התנסות, ניתן לראות את הצדדים השליליים והחיוביים הטמונים בלמידה זו.


ראשית, לא ניתן להתעלם מכך שמחשבים, טלפונים, מצלמות, מיקרופונים הם מכשירים וככאלה הם לעיתים, נתקעים,מתקלקלים, נהרסים. כמו כן מכשול נוסף הוא התלות ברשת האינטרנט. קריסה בשרתים, בעיות קליטה, אינטרנט איטי, כל אלה הן בעיות נפוצות שעלולות להתעורר בעת הלמידה המקוונות. אם התקלה קיימת אצל המורה אז יש לו את הקושי להעביר את החומר הנלמד, כאשר הבעיה היא אצל התלמיד יש קושי לקבל את המסר. למעשה תהליך הלמידה יכול להיות מופרע ואף להתבטל בגלל כשלים טכניים.


כפי שנאמר, הלמידה המקוונת מצריכה שימוש בעזרים טכנולוגיים. האם בכל הבתים בישראל ניתן לרכוש אמצעים אלה? הלמידה המקוונת מספקת את התוכן אך לא את התשתית. מערכת החינוך עברה ללמידה מרחוק, אך לא דאגה לספק לכל התלמידים בישראל את אותם תנאים וסביבת למידה וכך נוצר אי שוויון. ילדים שנגישים לאמצעים הטכנולוגים הנדרשים יצליחו להתקדם וללמוד וילדים להם אין את האמצעים הדרושים, ישארו מאחור. עניין זה מגדיל פערים בין אוכלוסיות שונות בישראל.


כמו כן, הלמידה המקוונת מצריכה שעות רבות של למידה מול מסך, דבר זה עלול להביא לפגיעה בריאותית. התלמיד חשוף לקרינה שפולטים המכשירים במשך שעות רבות, מופעל לחץ רב על הראייה, וכן התלמיד מבלה שעות רבות בישיבה מול המחשב ומסגל לעצמו אורח חיים פחות בריא שכן הוא הרבה פחות פעיל מהשגרה בבית הספר.


לא ניתן להתעלם גם מהפן החברתי, שבלמידה מרחוק מאוד חסר. החברים אותם אנחנו פוגשים בבית הספר, ההפסקות והשיעורים יחד בכיתה נותנים יותר מוטיבציה לבוא וללמוד, הריחוק מהם גורם לפחות התלהבות מהלמידה והרבה פחות מוטיבציה ללמוד.


כמובן שהלמידה מרחוק אינה אידיאלית, אך המצב נכפה עלינו ולכן עדיף להסתכל על הצדדים החיוביים.

בראש ובראשונה הלמידה מרחוק מאפשרת ביטחון לצד למידה. הריחוק חברתי מהתלמידים, המורים וצוות בית הספר מפחית את הסיכוי להדבקות. בתקופות אחרות בהיסטוריה, אם מגיפה כזאת הייתה פורצת לא היה ניתן להרוויח גם את הביטחון וגם את הלמידה ואפשר להעריך את העובדה שגם כשבית הספר סגור עדיין יש לתלמידים מסגרת לימודית.


הלמידה המקוונת, מאפשרת דרכי למידה מהנות יותר, המותאמות לעידן הדיגיטלי. יש תחושה שהלמידה מרחוק הביאה איתה פרץ של יצירתיות מצד המורים. הלמידה המקוונת אילצה אותם לחשוב מחוץ לקופסה, להשתמש בפלטפורמות שונות, לייצר תכנים בצורה שונה. אלה הביאו לפריחה של תוכן לימודי בצורה נגישה יותר לתלמידים שנולדו אל תוך העידן הדיגיטלי.


נוסף על כך, הלמידה מרחוק מאפשרת תחזוק של קשרים ותחושת שייכות. ההתכנסות בשיעורים בזום, מאפשרת לתלמידים ולמורים תחושה של יחד, של קשר ברגעים בהם אין כל אופציה להיות בסביבה חברתית. נכון, שזה לא דומה לקשר אנושי בלתי מתווך, אבל בסיטואציה כפי שחווינו בחודשים האחרונים, זה בהחלט עדיף על הלבד. ואני בטוחה שלהרבה מאוד ילדים זה אכן סיפק סביבה תומכת ומנע מהם לחוש תחושות בדידות.

קיימים לא מעט חסרונות ללמידה מרחוק. אך זו טומנת בחובה גם יתרונות רבים. הכל עניין של בחירה ונקודת מבט. כנראה שכדי לצמוח ולהצליח עדיף לנו להסתכל על הצד החיובי, לראות כיצד אפשר להרוויח מזה, להיות אופטימיים, ולא לשכוח לשמור על עצמנו :)





 
 
 

Recent Posts

See All
דבר המערכת

בסיומה של שנת שנת הלימודים הייחודית והלא שגרתית הזו, אנו מתכבדים להציג לפניכם את מהדורת הסוף של עיתון בית הספר "מיישרים קו". מה בעיתון?...

 
 
 

Commentaires


bottom of page