העשור של הרשתות החברתיות
- newslettervav
- Jan 27, 2020
- 2 min read
Updated: Jan 30, 2020
קטרין פרסדנוב ח-1
בתחילת העשור החולף- אייפון היה סמל סטטוס נחשק, כיום לרובנו יש אחד. ואם לא איפון- אז טלפון חכם אחר, אינטליגנטי, משוכלל, תובעני וממכר לא פחות. העשור מן הבחינה הטכנולוגית ללא ספק שבר שיאים, לימד דברים אך האם אנחנו מכורים? מה ההשלכות של כול הטוב הזה במכשיר אחד? .
לפי מחקרים, המוח שלנו מרגיש שהוא מתוגמל כשהוא מקבל מידע, וזה גורם לנו תמיד לחפש עוד! הטלפון החכם מספק לנו לא רק מידע, אלה גם בידור בפנאי ומקשר אותנו לעולם מסביבנו, אך גם מעורר קנאה וחרדה ומבזבז את זמננו. אם בתחילת העשור כולם חשקו בטלפון חכם, היום כולם מנסים להיגמל ממנו, כמו מעישון, או לפחות להפחית.
הרשת החברתית רוצה לגרום לנו להתמכר. האלגוריתם של האפליקציות האהובות דואג שנקבל תוכן שיספק אותנו, יימכר אותנו וישעבד אותנו להישאר כמה שיותר ברשת החברתית. מחקרים שונים מצביעים על הנזקים הפסיכולוגיים, החברתיים והנוירולוגיים הפוטנציאליים של ההתמכרות של כמעט כולנו. ועדיין אנחנו פשוט לא מסוגלים להפסיק.
אז מי הן האפליקציות של הרשת החברתית ששינו את האופן בו אנחנו מתקשרים?
פייסבוק- הרשת החברתית המקוונת הגדולה בעולם הוקמה אי שם בשנת 2004 אך רק כמה שנים לאחר מכן, לקראת תחילת העשור היא החלה לצבור תאוצה ולגדול למימדי ענק, למעשה פייסבוק שינתה את החיים כפי שהכירו אותם עד אז, לראשונה הצליחו אנשים ממקומות שונים ומתרבויות שונות ליצור קשרים וכן הפייסבוק אפשרה לאנשים פרטיים להתבטא, לייצר תכנים ולהפיץ אותם בצורה נרחבת, וכן הרשת אפשרה לאנשים בעלי תחומי עניין משותפים להתגבש לידי קבוצות. פייסבוק זמינה ביותר משבעים שפות, ומונה יותר מ500 מיליון משתמשים.
וואטסאפ- בסוף העשור הקודם הושקה האפליקציה ששינתה את חיינו ללא היכר. כבר עשור שאנחנו מתקשרים כמעט רק דרך הוואטסאפ, כך שאנחנו תמיד זמינים ומצופה מאיתנו להגיב להודעות במהירות שיא. הוואטסאפ יצר בנו את הצורך לדווח לסביבתנו על כל מה שקורה לנו בשידור חי, אם בעבר הביטוי העצמי היה בתוך כיתת הלימוד או במפגשים אחר הצהריים, כיום- רובו מתנהל בתוך קבוצת הוואטסאפ. קבוצות של חברים, של משפחה, של כיתה, של מסגרות חברתיות. עשרות קבוצות, עשרות שיחות, שני וי כחול, וטלפון אחד שלא יורד מהיד.
האינסטגרם- אפליקיציה חינמית שנולדה בשנת 2010 והפכה לרשת , אשר יכולים לשתף בה מגוון של תמונות, סרטונים וסטורים, אפשר לעשות להם מכל מני עיצובים עם פילטרים שונים וצבעוניים. בזכות האינסטגרם מתעדכנים בכל מה שחם ברשת: באוכל, אופנה, סטיילינג, החיים הטובים וכו'. האינסטגרם שינתה את האופן בו אנו מטיילים, אוכלים, צורכים בידור ועוד. המראה, האופן בו אובייקט מצטלם, הפך בזכות האינסטגרם לדבר אולי החשוב ביותר, לפעמים על חשבון האיכות והטעם.
העשור האחרון הביא אתו דברים שלא חשבנו שיהיו קיימים בכלל: אוזניות אל חוטיות, היכולת להעביר טעינה מטלפון לטלפון, מכוניות חכמות, רחפנים וגולת הכותרת: רשתות חברתיות שכבר ממזמן הפכו לעבודה עבור רבים, יש אפליקציות לכול דבר ועניין, ואנחנו? לא שוכחים לתעד! השאלה היא, איפה זה עובר את הגבול? הרי לכולנו יש אזור נוחות ופרטיות מסוים, פייסבוק יודעת עלינו הכול? מי מאזין לנו למען מטרות רווחיות? אם בכלל יש בזה צורך- הרי אנו מאשרים את תנאי השימוש באופן דיי מידי, לא?
"מאגר מידע של כוונות עם פוטנציאל הרסני לניצול לרעה"- כך כינה ג'ון באטל את הכמות המוערכת של המידע הדיגיטלי אשר רק מצטברת מיום ליום.
ומה לדעתכם? באיזה עולם יחיו ילדינו? מה יהיה עם דור העתיד? מה יקרה לטכנולוגיה בעוד כעשור?

תודה רבה על הכתבה, היא הייתה מאוד מעניינת ומאוד רלוונטית לזמן בו אנו חיים. ומה יהיה בעוד עשור? אני אומר - השם ישמור, בתקווה שנצליח למתן את זמן השימוש שלנו במכשירים הסלולריים.
מאוד טוב